Venster sluiten

Welke lessen heeft het leven voor jou in petto?

Het staat allemaal in de getallen

“Tegenover je zit een heel nuchter Twents kalf.”

Wanneer je luistert naar het verhaal dat Theo Jeukens (58) te vertellen heeft, dan kun je je haast niet voorstellen dat je te maken hebt met een ‘nuchter Twents kalf’, zoals Theo mij meerdere malen verzekert. Maar zijn ervaringen met engelen, de uitdagingen die op zijn pad gekomen zijn en de getallen die zijn leidraad zijn in dit leven, verzekeren ons dat er een zeer toegankelijke manier is om jezelf en anderen te leren begrijpen.

Tekst: Tamara Vlot

Op zijn boerderij in Hof van Twente ontmoet ik Theo. Op het moment dat ik zijn erf oprij, hangt Theo joviaal uit het raam en geeft aan dat hij over een paar minuten bij mij zal zijn. Of ik alvast zijn praktijkruimte wil betreden, de kachel staat al te branden! De ruimte oogt als een knusse woonkamer, met een klein keukentje, een lange tafel en grote fauteuils vlak naast de open haard. Kijk je naar buiten dan heb je een weids uitzicht met, zo merk ik tijdens ons gesprek, paarden en een ezel die soms voorbij lopen. Ik kan mij voorstellen dat mensen zich hier heel erg op hun gemak kunnen voelen.

De eerste stappen

Theo zelf komt integer over, zijn houding is open en zijn accent verraad duidelijk zijn Twentse herkomst. Theo vertelt al snel dat hij het niet gemakkelijk gehad heeft in dit leven, maar je merkt direct dat hij hier in de praktijk met de numerologie op zijn plek is. En dan te bedenken dat hij vroeger mensenschuw was. Theo brandt gelijk los: “Ik ben vroeger veel ziek geweest, kreeg wekelijks zo’n één a twee migraine aanvallen. Mijn jeugd leefde ik grotendeels op mijn slaapkamer met de deur op slot. Ook later, tijdens de tuinbouwschool, had ik helemaal niets met mensen, ik was teleurgesteld in ze. Ik was zo’n ‘iebeltje’ van veertig kilo toen ik naar de havo ging en ik zag er slecht uit vanwege het vele ziek zijn. Maar er is nooit gevraagd waarom ik er zo slecht uitzag of veel afwezig was.” Ondanks zijn teleurstelling accepteert Theo op zijn 21e een baan als docent op diezelfde school. En dat pakt gelukkig goed uit, hij vindt het direct al heel erg leuk. “Van negen tot half vijf gaf ik les, daarna begeleidde ik nog diverse leerlingen”, vertelt Theo. “Als ik leerlingen had waar het niet goed mee ging, dan belde ik de ouders op en ging ik er ’s avonds naartoe. Ook leerlingen waar ik geen les aan gaf kwamen naar mij toe met hun problemen.” De eerste stappen naar nu zijn gezet.

Lef nodig

Maar Theo heeft ook een andere passie op dat moment: een fuchsiakwekerij die hij al vanaf zijn tiende op wil zetten. Het kost hem veel geld en energie, maar levert ook veel plezier op. Van die kwekerij is echter niks meer over, de spirituele wereld eiste meer tijd van Theo en bevroor tot twee keer aan toe alles in zijn kwekerij. Uiteindelijk zegt Theo met hulp van hierboven zelfs zijn baan als leraar op, iets wat veel mensen toen niet begrepen. Theo: “Nadat ik ontslag genomen had vroeg een vrouw uit de schoolcommissie zich af waar ik het lef vandaan haalde om ontslag te nemen als 54-jarige leraar met zo’n inkomen. ‘Ik heb een engel die mij helpt’, zei ik. Het werd heel stil in de ruimte want die vrouw zei dat ze een engel achter mij zag verschijnen. De vrijdag dat ik ontslag nam zei ik tegen de spirituele wereld: ‘als dit nou mijn pad is, zet het dan maar in werking.’ En ’s maandags had ik het druk.”

Engel op zijn schouders

Dit is zeker niet de eerste keer dat er een engel zichtbaar is voor Theo. Al heel vroeg in zijn leven verschijnt er voor het eerst een engel, al heeft hij dat zelf niet zo door. Theo over zijn eerste ervaring: “Op mijn zesde heb ik een bijna-doodervaring gehad, toen ben ik door het ijs heen gezakt. Ik heb heel veel licht gezien weet ik nog en even later was ik weer thuis. Mijn moeder vroeg wie mij thuisgebracht had, het was in 1963, en ik zei ‘volgens mij was het een man met een zaklantaarn.’ Jaren later ben ik een medium tegengekomen en die zei: ‘Er staat een hele grote blauwe engel achter jou en zij zegt dat ze je uit het water heeft gehaald toen je een jaar of zes was.’ Zes jaar later merkt Theo (onbewust) weer dat er een engel over hem waakt, deze keer ontsnapt hij aan een auto die uit de bocht vliegt, waarbij twee jongens verongelukken.

Dieptepunt in zijn leven

Maar als een nuchter persoon is dat maar moeilijk toe te schrijven aan een hogere sfeer. Toch stapelen de contacten met het bovenaardse zich op. Theo over een dieptepunt in zijn leven: “Ik wilde rond mijn 38e uit het leven stappen en heb afscheidsbrieven geschreven. Ik heb zelfs in de kwekerij gekeken welk gif het snelste werkte. Toen ik op Tweede Kerstdag uit het leven wilde stappen kreeg ik door dat ze mij niet hadden laten lijden om nu al te sterven. Ik heb geen stem gehoord of licht gezien, maar ik de boodschap was heel duidelijk. En binnen vijf seconden kreeg ik een energie, ik kon gewoon niet meer geloven dat ik ooit aan zelfmoord had gedacht. Ik voelde mij compleet anders. Vanaf dat moment konden leerlingen ook dingen bij mij zien. Ze zagen energieën bij mij in de klas, of zagen weleens iemand achter mij staan.”

Contact in dromen

Het ‘echte’ contact met engelen krijgt Theo pas jaren later. Theo over dit moment: “Een jaar of acht geleden kreeg ik contact met een engel die zich in dromen laat zien. Ze had een blauw schijnsel en is vermoedelijk dezelfde engel die ik op mijn zesde tegen ben gekomen. Ze zat achter een bureau en ze vroeg aan mij of ik een praktijkruimte wilde bouwen bij mijn boerderij, want we zouden naar een hele slechte tijd gaan waarin vooral jongeren hun pad kwijt zullen raken. Ik had hier echter geen interesse in en zei nee. Een maand later verscheen ze weer om het te vragen en toen ze het voor de derde keer vroeg stond ze op en zei: ‘Weet je wie ik ben?’ Ik had geen idee want ik lees nooit boeken. ‘Ik werk telepathisch met jou’, zei ze. Ik had het gevoel dat ze Ariël heette en dit bleek te kloppen. Later las ik in een engelenboek dat ze een aartsengel is die verschijnt op het moment dat mensen op aarde klaar zijn om hun pad te volgen.” In datzelfde boek staat op de eerste pagina een afbeelding van een fuchsia. Toeval?

Bezoek van hierboven

Theo krijgt niet alleen bezoek van aartsengelen, ook mensen uit zijn verleden verschijnen aan hem. Familie zoals Theo’s vader en opa, maar ook een grote jongen van achttien jaar, komt regelmatig langs. Theo over Remy: “Hij werkte in de kwekerij en we waren heel gek met elkaar. De zaterdag dat hij overleed was ik naar België om plantjes op te halen bij een kwekerij, Remy nam waar in mijn kwekerij. Toen ik bij de Belgische kweker aankwam, stond er onverwachts niks voor mij klaar en ben ik, niet volgens planning, direct weer terug naar huis gereden. Daar nodigde ik Remy uit voor het eten en die avond heeft hij zijn verhaal over zijn jeugd verteld en over het verdriet en de problemen thuis. Dit herkende ik zo goed… Later is hij naar huis gefietst en de volgende dag werd ik door zijn tante gebeld met de mededeling dat hij, op weg naar een feest, verongelukt was. Toen ik die avond naar bed wilde gaan, stond Remy plots bovenaan de trap. Niet als geest, maar gewoon zoals ik jou nu zie. Vreselijk eng! Hij kwam de slaapkamer in en zei toen: ‘Ik ben thuisgekomen van een feest en niemand praat meer met mij’. De volgende dag ben ik naar een medium hier in de buurt gegaan die mij wist te vertellen dat er een hele grote jongen achter mij stond. Ik vroeg het medium wat ik moest doen en kreeg te horen: ‘Hij komt voor de begrafenis nog een keer bij jou en dan moet je zeggen dat hij daar naar toe moet gaan waar licht en engelen zijn.’ Twee dagen voor zijn begrafenis zat ik in de huiskamer televisie te kijken toen ik een hele koude wind door de kamer voelde gaan. Remy zat ineens tegenover mij op de bank en zei: ‘Ik ben naar school gegaan en ook daar praat niemand meer met mij’. Ik vertelde hem toen dat hij naar het licht moest gaan, op zoek naar engelen en overledenen. Hij stond op en liep naar de muur, het leek net alsof er een wit schijnsel op de muur kwam. Dat werd even heel groot, hij stapte erin en weg was hij.” Remy wordt nog regelmatig bij Theo gespot, als een grote jongen met een blauwe racefiets. Ook verschijnt regelmatig een vriend die overleden is aan kanker. Vlak voor zijn dood zei deze vriend nog dat hij hoopte dat er daarboven boeken aanwezig waren, zodat hij de nodige informatie aan Theo door kon geven. Wijzend naar een portretfoto aan de wand vertelt Theo: “Diezelfde dag na zijn overlijden had ik een mediumtraining. Er stond een medium op het podium die aangaf dat ze een man bij zich had staan, Dick heette hij, en hij was één a twee dagen geleden overleden. Hij was goed aangekomen en was heel blij want hierboven bleek een hele grote bibliotheek te zijn. En hij is hier voor iemand uit de zaal met wie hij iets gaat opzetten om met jongeren te werken.”

Een luikje openen

Maar het bleef niet bij deze vraag, want even later verscheen Ariël weer in een droom. “Ze verscheen en vroeg aan mij of ik numerologie wilde doen”, vertelt Theo. “Ik had daar eigenlijk niks mee, dus heb ik contact gezocht met Yvonne Luteijn, zij is een bekende numerologe uit Doetinchem. Ik ben naar haar toegegaan met de mededeling dat ik een cursus bij haar wilde doen. Ze begon te lachen en zei dat ik dit in mijn vorige leven al zo vaak had gedaan dat ze bij mij cursus zou moeten volgen. Op een maandag kreeg ik een leerling doorverwezen die problemen had en ik schreef haar geboortedatum op. Daarbij kreeg ik het gevoel alsof ik haar kende en ik vroeg aan haar of ik naar aanleiding van haar geboortedatum dingen mocht benoemen. Dat vond ze wel spannend en wat ik vervolgens vertelde bleek ook te kloppen. Waarschijnlijk is toen het luikje geopend dat ik het weer kon! Ik heb wel gekeken naar de getallen hoor, waar staat een één voor, wat betekent een twee enzovoorts. Maar ik begon daar heel snel dingen bij te voelen. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat hij van 15 juni is, dan krijg ik daar gedachten bij, gevoel en soms zelfs beelden.”

Het staat in de getallen

Heel veel over ons karakter en de te leren lessen kun je uit de getallen van je geboortedatum halen. Theo legt uit: “Het leven bestaat uit lessen die je moet leren. Dit gebeurt echter niet altijd. Bij numerologie zie je bijvoorbeeld dat mensen die, als belangrijkste les, hun grenzen af moeten bakenen, alleen maar mensen over hun grenzen heen laten gaan. Mensen die conflicten op moeten lossen, trekken alleen maar conflicten aan en gaan ze uit de weg. Totdat de les geleerd is. En kinderen leren die les heel snel. Als ik tegen een kind zeg: ‘Herken jij waarom je een dominante vader hebt?’ en ik kijk met ze naar de getallen, dan zegt een kind na een uur: ‘Ja, omdat ik mensen niet over mijn grenzen heen moet laten gaan.’ De volgende stap is deze grenzen duidelijk aan te geven. En dat doet een kind, ook één van tien jaar.” En toch blijft de informatie die Theo in een geboortedatum ziet heel specifiek, hij geeft geen ‘één in een dozijn’-informatie door. Theo: “Wanneer ik bijvoorbeeld tegen jou zeg dat je een beelddenker bent en je meestal het antwoord pas weet wanneer je thuis bent, dat is een specifiek iets. Veel mensen hebben namelijk meteen al een antwoord klaar.”

Hebben ze hun les wel geleerd?

“Mensen doen juist datgene wat ze niet willen voordat ze hun les geleerd hebben. Als je bijvoorbeeld naar de 5 kijkt bij numerologie, dan is dit het getal van de vrijheid. Alle mensen die hier komen en onder andere een 5 hebben, bijvoorbeeld de maand mei of geboren op de 14e, hebben allemaal een gevangenis gecreëerd. Die hebben bijvoorbeeld een relatie die heel dominant is, of vrij veel kinderen… Ze houden wel van hun kinderen, maar ze moeten niet teveel kinderen hebben. Want de 5 wil namelijk vrijheid: zij wil reizen, mensen ontmoeten, cursussen doen, veranderen van baan enzovoorts.”

Levenslessen

Theo vertelt niet alleen wat voor eigenschappen er bij een geboortedatum horen, maar geeft ook levenslessen mee. Theo legt uit: “Aan de hand van de uitgerekende getallen kunnen oefeningen gedaan worden. Is de 1 bijvoorbeeld één van de getallen, dan heeft dat met leiderschap te maken en gaat het om ‘simpele’ oefeningen zoals de voordeur open doen of je eigen kleding pakken. Wanneer ik met jongeren werk pak ik een kalenderjaar en dan geef ik per maand aan wat ze kunnen verwachten. Bijvoorbeeld: bij iemand is de januarimaand de maand van de leeuw. Een maand lang zegt diegene elke morgen tegen zichzelf dat hij/zij mag laten zien dat hij/zij er is, leiderschap moet tonen en zich niet moeten laten onderdrukken… Ik ben er inmiddels achter dat het universum daar ook bij stuurt. Vaak hoor ik na zo’n maand dat het net leek alsof ze steeds leiderschap móésten tonen. Vervolgens komt er een maand waar diegene aan het werk moet om zijn/haar gevoel wat meer uit te spreken, dat is het konijn. Je mag wel tijd voor jezelf nemen, zelfs vluchten, maar als je naar buiten komt moet je vertellen waarom je gevlucht bent. En zo krijgen ze de negen lessen die bij de numerologie horen. Die negen lessen komen in principe elk jaar terug in kleine stukjes, of ze komen één keer in de negen jaar terug in een groter stuk. Of ze komen je hele leven voor wanneer ze in je geboortedatum zitten. Het komt er op neer dat wanneer iemand zijn of haar les leert, de energie verandert en daardoor verder kan.”

Jongerennumerologie

Sinds enkele weken is het boek Jongerennumerologie te verkrijgen. Maar het boek is niet alleen voor jongeren bedoeld blijkt. Theo: “Zonder zo’n titel trek ik de jongeren niet aan. Jongerennumerologie gaat over de eerste 28 jaar van je leven. Als wij als volwassenen ergens tegenaan lopen, dan heeft dat vaak te maken met iets dat gebeurd is onder je 28e. Wanneer dat niet verwerkt is of geen plek heeft gekregen, of je hebt je talent niet ontwikkeld, dan kun je met het boek vrij snel duidelijk maken waar dat zit.
Aan de hand van een geboortedatum doorloop ik het boek en doe ik een legging. Er zitten 62 kaarten bij en je legt acht kaarten bij een geboortedatum. Het leuke is dat het niet bestaat wat ik doe. Numerologie bestaat natuurlijk wel, maar de kleuren en dieren die daaraan gekoppeld zijn en de legging met die kaarten, dat is heel specifiek.” Het resultaat mag er zeker zijn: het 191 pagina’s tellende boek is gelardeerd met prachtige afbeeldingen van dieren, gemaakt door Tineke van der Velden, en staat vol informatie over getallen, levenslessen en oefeningen. Theo vertelt trots: “Ik heb de dieren die ik ’s nachts doorkreeg, gekoppeld aan de getallen. Als je kijkt naar de 9, dan komt de informatie helemaal overeen met de dolfijn. Dus datgene wat de dolfijn moet leren in zijn leven en de talenten.”
Een gedeelte van het geld gaat naar een stichting waarin Theo jongeren begeleid die geen geld hebben, want die behandelt Theo ook. “Mijn engel zegt dat ik iedereen moet helpen die zij sturen”, geeft Theo aan. En dat kan ook confronterend zijn: “Ik heb hier bijvoorbeeld een keer een meisje met haar moeder gehad. Ik vertelde het meisje iets uit het boek en zij herkende zich daarin. Maar haar moeder herkende haar daar juist niet in. Vervolgens vertelde ik iets over die moeder. De moeder kon het plaatsen, maar nu herkende het meisje dit niet. Dus ik zei: ‘Dan kennen jullie elkaar dus niet. Jullie zijn voor een gedeelte vreemden voor elkaar.’

Wat zeggen de getallen over mijzelf?

Na al deze informatie ben ik ontzettend nieuwsgierig geworden naar wat mijn geboortedatum over mij zegt en vooral ook wat mijn levenslessen zijn. Op een papiertje schrijft Theo mijn datum: 26-06-1982. Gelijk komen daar een 8, een 6, een 7 en een 5 om de hoek zetten. Hoe komt hij daar aan?

Tweede levenscyclus

Theo legt uit dat de 8 ontstaan is uit mijn geboortedag. In de numerologie tel je cijfers bij elkaar op tot je één cijfer overhoudt, of de cijfers 11, 22 en 33 krijgt. Het leven van mensen wordt verdeeld in drie cycli, elke cyclus beslaat een periode van 28 jaar. De 1e cyclus vindt plaats van 0 – 28 jaar en het getal is de uitkomst van je geboortemaand. De 2e cyclus vindt plaats van 28 – 56 jaar en het getal is de uitkomst van je geboortedag. De 3e cyclus is van 56 jaar tot aan de dood en hier is het getal de uitkomst van je geboortejaar. Ik bevind mij nu in de 2e cyclus met het getal 8: de olifant. Kort samengevat betekent dit getal dat ik zakelijk succes kan boeken, want met mijn doorzettingsvermogen is alles mogelijk. Eén van mijn levenslessen: ontdek mijn passie en word bekwaam!

Eerste levenscyclus

De uitkomst van de maand, bij mij de 6, staat voor de karaktereigenschappen en talenten die ik heb, en de lessen die ik in mijn jeugd moest leren. Het dier dat bij dit getal hoort is de hond. De hond wordt in het dierenrijk gezien als een zorgzaam en zeer sociaal dier. Theo vult aan: “juni, dat betekent dat jij een gevoelsmens bent, sfeer is voor jou heel belangrijk, je moet je welkom voelen… Maar de 6 heeft één probleempje: je wilt conflicten nog weleens doorschuiven en denken voor een ander. Doordat je te druk bent met je omgeving om die een goed gevoel te geven, laat je weleens conflicten liggen. Een 6 heeft een ontzettende hekel aan disharmonie, het moet goed voelen. De valkuil is dat als je niet op tijd conflicten leert op te lossen er langzaam maar zeker disharmonie ontstaat.”

Bestemmingsgetal

Het getal dat mee helpt te begrijpen waar jij blij van wordt en wat je doel is, is je bestemmingsgetal. Dit getal reken je uit door je geboortedatum bij elkaar op te tellen. Bij mij is dit de 7 en de uil is het dier dat bij dit getal hoort. Net als de uil heb ik de gave om dingen te zien en te horen die anders verborgen zouden blijven, ik voel mensen goed aan. Levensles: laat ook zien wie ik werkelijk ben, zet mijn masker af. Als ‘kat uit de boom kijker’ herken ik mij hier zeker in.

Rode draad

De rode draad door mijn leven is het getal 5, ontstaan door mijn geboortedag- en maand op te tellen. Deze rode draad geldt voor mijn hele leven en heeft grote invloed op mij. Tijdens het gesprek is er al uitvoerig over deze 5 gesproken, en zonder dat ik wist ik een 5 had, voelde ik mij aangetrokken tot de punten die Theo opsomde zoals de vrijheid, de afwisseling en het reizen. De 5 is het getal van de zwaluw, die in het dierenrijk gezien wordt als een reiziger in vrijheid.

Maar ook los van elkaar zeggen de getallen uit mijn datum wat over mij en tel je mijn geboortedag-, maand en het huidig jaar bij elkaar op, dan kun je uitrekenen wat ik dit jaar kan verwachten of wat extra aandacht nodig heeft. Inmiddels duizelt het mij enorm van de getallen en besluit ik het hier maar bij te laten.

Een mooie tussenstap

Hij heeft al zoveel meegemaakt in het leven en Theo is nog lang niet klaar. Behalve het houden van de praktijk en het uitgeven van het boek, geeft hij ook workshops en cursussen door het hele land. Theo: “Ik geef een cursus van vier avonden, inclusief het boek en extra materiaal waarin staat hoe je de numerologie moet toepassen. De grootste groep cursisten zijn de mensen die zichzelf willen ontdekken, maar ik heb ook steeds meer therapeuten die er mee willen werken. Daarnaast heb ik samen met een vriendin die medium is een academie geschreven. In 2017 zijn we met de opleidingen gestart. En succesvol. ” En dat voor een mensenschuw en nuchter Twents kalf! Dat is nou het mooie vindt Theo: “Je hebt het aardse en het spirituele en ik merk dat numerologie een hele mooie tussenstap is. Er zijn mensen die niets met spiritualiteit hebben en dan komen ze hier voor een consult. Van de tien mensen zijn er zeker twee of drie die hierna iets met spiritualiteit gaan doen, omdat ze ervaren dat het werkt. Kun je je voorstellen dat ik daar gewoon heel blij van word?”