Venster sluiten

Loslaten

December 2011. Alweer een jaar vervlogen. Een jaar waar we in contact zijn gekomen met bekende en onbekende mensen. Allemaal verschillende personen met  ieder hun eigen geschiedenis met daarbij behorende levenservaringen. Toch viel het mij persoonlijk dit jaar extra op dat er bij veel mensen een overeenkomst was aan te wijzen. “Weinig energie en moe”. En dat kan ik zelf ook onderschrijven. Het zal de tijd wel zijn. Een gejaagd leven, altijd druk. Nemen we niet veel te veel hooi op de vork?Is ons hoofd ooit echt “leeg” en ontspannen?

Loslaten. Een ogenschijnlijk eenvoudig woord. Het ligt er alleen aan in welke context dit woord staat. Het letterlijk loslaten van een tastbaar iets kàn eenvoudig zijn. Het loslaten van mensen wordt al een stuk moeilijker. Afscheid nemen van een stukje gevoel dat je met je meedraagt kan zelfs nog zwaarder zijn. Loslaten. Een stukje veiligheid in onszelf raken we kwijt. Dit móeten we soms ook kwijtraken om verder te kunnen. Soms is dat een stukje “veiligheid” slechts een schijnveiligheid. We leven soms in omstandigheden die ons niet gelukkig maken. Een gezin waarin we leven dat angst en verdriet brengt. Het niet geaccepteerd worden zoals we zijn. Maar het is het enige dat we kennen! Het doet pijn, het vormt ons, het bepaalt ons leven. Toch zijn we zelf vaak niet in staat om het roer om te gooien. Nadat we een andere weg inslaan weten we niet wat de verandering ons zal bieden. We raken (even) de controle kwijt over het leven. Maar wat is beter? Doorgaan met het leven en de gedachten die ons continue pijn doen of de zekerheid dat we iets anders aangaan………….

Ik zie mezelf en anderen als individuen die ieder voor zich in het midden van een cirkel staan. Een cirkel die gezien wordt als een symbool zonder begin en zonder eind. Van uit dit middelpunt zie ik in gedachten meerdere deuren langs de cirkellijn die mijn levensloop kunnen gaan beïnvloeden. Als kind zijnde worden vaak door anderen bepaald of de “deuren” open gaan of dicht blijven. Je ouders staan achter de eerste deur. Op iets latere leeftijd kun je ook je eigen deuren gaan openen (en sluiten). Je school (ervaringen) staan achter een volgende. Vrienden en vriendinnen openen de derde deur. En uiteindelijk staan er al vele deuren open waar jij je energie op zult moeten gaan richten. En jouw energie kun jij niet onbeperkt geven. Een deur openhouden of opnieuw openzetten kan veel van een mens vergen. Zeker als achter die opening een ervaring of persoon staat die een grote invloed en/of betekenis voor jou heeft gehad. Soms kost dat energie en soms krijg je energie. Een doorgang die jou energie geeft is altijd de juiste doorgang. Energie ontvangen is iets positiefs dat je moet koesteren. Maar blijf waakzaam voor de geopende deur die jou zo moe maakt, waar niets positiefs binnenkomt alleen maar energie wordt ingestopt van uit jouw kant. Is een energievragende doorgang tijdelijk aanwezig of zijn er daar maar enkele van, dan kan een gemiddeld mens daar wel mee omgaan.

Het aanwezige risico is echter dat de energie op kan raken. Voldoende slapen lost dit uiteindelijk niet meer op. Je kunt de controle over je leven kwijtraken. En dan komt het moment dat je moet kiezen. Maar je weet zelf dat de keus eigenlijk al gemaakt is. Sommige deuren moeten dicht. Definitief of tijdelijk. Er moet rust komen, voor jezelf kiezen. Een moeilijke stap. Wat zullen de mensen denken en zeggen als je voor jezelf gaat kiezen. Egoïstisch? Als je deze stap niet zet dan raak je jezelf kwijt. En wat is dan nog jouw betekenis voor die ander? Deuren (gedeeltelijk) sluiten is niet alleen soms noodzakelijk om je energie terug te krijgen of te behouden. Het heeft ook nog een ander belangrijk doel. Achter je rug zie je niet wat er gebeurd. Daar zijn de deuren aanwezig die nog steeds gesloten zijn. En zonder een beetje energie zul jij ze niet kunnen openen. Misschien nu al of op latere leeftijd zul jij je dan af gaan vragen wat je gemist hebt in jouw leven? Heb je de aangeboden veranderingen en kansen laten liggen? Maak daarom nu de juiste keus. Kies voor je eigen levenspad. Verdeel je krachten over meerdere uitdagingen. Sluit de energievretende deuren die gesloten kunnen of moeten worden. Kijk opzij, achterom en onderneem iets. Misschien zit achter die ene deur datgene waar jij al zo lang op gewacht hebt.

Ik wens jou een heel mooi levenspad.

Theo


Een vriendin met wie ik het had over het begrip “loslaten” kwam later met een geschreven tekst wat na mijn gevoel wel erg goed het “loslaten” beschrijft.

 Loslaten is een binding aangaan, voelen, houden van, koesteren, steunen, stimuleren en dan - vertrouwen hebben!Vertrouwen, dat iemand terugkomt, vertrouwen dat iemand het alleen kan, vertrouwen dat de andere ook van jou houdt net zo als jij van hem. En.....zoals je hoofd weet, tijd en ruimte hebben daarmee weinig te maken....!