Venster sluiten

De beuk

Daar staat hij dan, dicht bij het huis om niets te missen. Hij staat er nu al ruim dertig jaar. Vooral de laatste jaren zit de groei er goed in. De omvang van de stam neemt in een rap tempo toe. De eerste tegels rond deze boom komen omhoog. De wortels nemen langzaam maar zeker geen genoegen meer met de grond die aanwezig is. Horizontale groei of dieptegroei, ze bepalen nu zelf welke kant het op moet! In het begin laat een jonge boom zich nog dwingen. De diepte in met die wortels, snoeien die kruin. En dan komt het moment dat je even niet oplet. Plotseling bemerk je dat de wortels zo dik zijn dat er grof geweld aan te pas moet komen om ze in toom te houden. Ook de takken gaan hun weerstand tonen. Met de nodige energie zijn ze wel tot een kapstok te verkleinen. Maar slechts voor een kort moment. In alle hevigheid komen er vele takken voor terug, met ieder hun eigen richting.

De beuk laat nu zien dat hij zelf verder wil. Zonder al teveel bemoeienissen van buitenaf bepaalt hij nu zijn eigen weg. Het lijkt of dat de beuk nú alles onder controle heeft. Het schijnt. Want vooral de beuk moet leven met zijn verleden. Om dit te ervaren hoeven we niet in de beuk zelf te kijken. Elke winter, wanneer de rust in de natuur terugkeert, kunnen we het zien. De jonge takken behouden hun blad tot aan het voorjaar. Wel bruin en verdort, maar wel aanwezig. De bladeren van de oude takken geven het al veel eerder op. Deze verlaten hun veilige plaats tegelijk met al hun andere vrienden van de eik of kastanje. Het oude blad van de jonge takken maakt plaats als het nieuwe blad al bijna volgroeid is. De mens kan zich daar goed in herkennen. Loslaten is moeilijk. Niet alleen op oude leeftijd maar ook vooral als je nog heel jong bent. Uiteindelijk moeten we kiezen om sommige dingen los te laten. Beetje bij beetje, en elke rustperiode in ons leven weer.

De mens is als de beuk. Niet te temmen, laat moeilijk los, bepaalt zelf welke kant zijn groei opgaat. Fysiek, mentaal en spiritueel. We kunnen veel leren van onszelf, door alleen al goed om ons heen te leren kijken.

In mijn huisstijl ziet u een beukeblad. Waarom is duidelijk............

 

 

 

Bewustwording, inzicht en begrip door middel van numerologie